bootstrap html templates

Čebelarsko društvo Dvor

Čebelarsko društvo
Dvor pri Žužemberku

Mobirise
Predstavitev
Prvi zapisi o čebelarstvu v Suhi krajini segajo v leto 1924. Podatki o organiziranem delovanju pa segajo v leto 1954, ko se je pri Štepcu v Trebči vasi zbralo 16 čebelarjev iz Dvora in okolice, kateri so sklenili, da ustanovijo čebelarsko družino v okviru ČD Novo Mesto. V tistem času so veliko trgovali s čebelami, saj so bile Suhokranjske sivke poznane po svoji pridnosti in mirnosti.
Leta 1989 je bil ustanovljen čebelarski krožek na OŠ Dvor, katerega je vodil g.Repar Mirko. 24.02.1996 je bilo ustanovljeno samostojno čebelarsko društvo Dvor pri Žužemberku. Med ustanovnimi člani je bil g. Repar Mirko, ki je s svojo dolgoletno aktivnostjo in predanostjo čebelarstvu leta 1997 prejel odlikovanje Antona Janše 1. Stopnje. Zelo si je prizadeval tudi za razvitje prapora in ga l.2004 tudi dočakal.
Vir: Repar Mirko : Čebelarstvo Suhe krajine in Dolenjske po 1. Svetovni vojni (2007)
Danes šteje Čebelarsko društvo Dvor 41 članov, kateri čebelarijo s 1040 čebeljimi družinami, glavne paše pa so lipova, cvetlična in gozdna. Prav tako se še vedno vodi čebelarski krožek na OŠ Dvor, društvo pa je vključeno tudi v projekt »Dolenjsko čebelarsko središče Petra Pavla Glavarja« v Novem Mestu.
Predsednik Danilo Rutar
cebelarskodrustvo.dvor@gmail.com
Gsm: +386 (0)41 936 818